UKRU

Бізнес-публікації

29 березня

В Україні створили біоупаковку, якою можна годувати тварин та удобрювати землю


Новий світовий тренд – ряд міст і країн забороняють використання пластикових пакетів у торгівлі, заміняючи їх паперовими і багаторазовими сумками з тканини. Україна такі радикальні рішення ввести поки що не може, але наші підприємці винайшли альтернативу – упаковку, яка не поступається за своїми якостями звичайному пластику, але є дружньою до навколишнього середовища.

Дмитро Бідюк, завідуючий лабораторією інноваційних технологій харчових продуктів Сумського національного аграрного університету, розповідає: «Активною розробкою біоупаковки ми займаємося з травня 2018 року і за цей час розробили прототипи трьох продуктів – пакети різних форм і розмірів, соломинки і стаканчики. Усі вони термостійкі, витримують температуру до 200 °С, стаканчики можна використовувати як форми для випічки, вони стійкі до деформації. Ми пробували їх заморожувати, розігрівати, охолоджувати, зберігати, транспортувати – усе це вони витримують. Відтак наші вироби можна використовувати для упаковки і зберігання харчових продуктів, у тому числі органічних. Наші пакети-майки витримують навантаження до 4 кг. Хоча, як будь-які біорозкладні вироби, присутні на ринку, вони вищі за ціною, ніж пластик».

У порівнянні із закордонними вітчизняний продукт дешевший за рахунок сировини і виробництва. Наприклад, собівартість нашого пакета — 3 гривні, але якщо використовувати його в подальшому для переробки, ціна падатиме.


Новий матеріал можна використовувати як добавку до раціону тварин на фермах



Виробникам полімерних виробів, які захочуть реалізувати технологію у виробництві, навіть не доведеться модернізувати лінії. Сумські науковці вже мають напрацювання щодо адаптації їхньої технології до устаткування для пластикових виробів. Виробникам достатньо буде змінити пластикові гранули на гранули з наших полімерів і отримати таку ж саму упаковку. «Наразі ми якраз працюємо над удосконаленням технології паяння нашого матеріалу, щоб можна було це робити на обладнанні для пластикової упаковки», – розповідає Дмитро Бідюк.

Сировиною для замінників пластикових виробів є натуральні компоненти – білки і полісахариди. У процесі технології науковці змінили їхню структуру фізичними способами. І вже під час висушування отримують готові вироби. Є два склади виробів. Перший – для м’якої упаковки на кшталт одноразових пакетів, які популярні у роздрібній торгівлі. Другий склад – для виготовлення твердих виробів.

Вторинне використання різноманітне. Безпосередньо переробка дозволить отримати пакет із пакета, соломинку із соломинки тощо. До того ж упаковку можна використовувати як корм для тварин. Оскільки пакет складається з натуральних компонентів – білків і полісахаридів, він фактично є їжею. Відтак його можна використовувати як добавку до раціону тварин. Подібні біодобавки до кормів самі по собі коштують досить дорого, і тут криються великі можливості для зниження собівартості цього виробу.

Цю продукцію можна використовувати також для виробництва натуральних добрив. І, нарешті, не варто забувати про виробництво біогазу з харчових відходів. Власники біогазових установок наразі під час виробництва додають силос, цукровий жом тощо. Українська упаковка також підходить для переробки на біогаз, адже за складом нічим не відрізняється від вказаних видів сировини.

Якщо ж вона не буде утилізована жодним із цих способів і таки потрапить до навколишнього середовища, то під впливом вологи, мікроорганізмів, повітря і світла упаковка розкладеться за місяць.

За матеріалом https://landlord.ua/