UKRU

Бізнес-публікації

26 липня 2016

Ринок. Ранні овочі.


Ранні овочі почали стрімко дешевшати. Головна причина – надлишок пропозиції. Свою роль зіграли зменшення імпорту в Росію, збільшення експорту з боку Туреччини, а також високі торішні ціни на овочі, які підстебнули фермерів розширювати площі засівів.
Проте в майбутньому вітчизняних виробників овочів чекають сюрпризи. Вони зумовлені Законом України №1602-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», який набуде чинності 20 вересня 2016 року. Документ встановлює основні гігієнічні вимоги до процесу виробництва сільськогосподарської продукції.

Схибили

Минулого року рентабельність виробництва овочів відкритого грунту склала 47,6%, про що свідчать дані Державної служби статистики. Це практично в три рази більше за показники 2014 року – 16,7%. Різке збільшення рентабельності пов’язане з високими цінами на овочі, які встановилися восени. Найвигіднішими культурами минулого сезону були помідори, цибуля, морква. Фермери не змогли пройти повз таку тенденцію, і на ринку ранніх овочів з’явилися нові гравці. Минулого року масово закуповувалося насіння баклажана, огірка, кабачка, томатів, перцю і капусти.

Проте багато фермерів прорахувалися. Наприклад, щодо капусти. «Ринок РФ закрили, експорту капусти з України немає. Капусту по 15-20 грн за 1 кг не кожен споживач купить. Фермер закладе високі витрати на імпортні засоби захисту рослин і матеріально-технічні ресурси, але у рядового споживача не виросла зарплата, він не зможе купити багато дорогих овочів», – нарікає Юрій Сологуб, директор компанії «Сакура Юкрейн». За його словами, внутрішній попит на капусту можуть задовольнити 15-20 виробників, які вже навчилися вирощувати 100 тонн з гектара. Так, 50% усього українського врожаю ультраранньої капусти вирощується у селі Заріччя в Закарпатській області.

Через завзяття фермерів на ринку виник надлишок ранньої капусти, тому вона почала дешевшати ще у квітні. Наприклад, з 7 по 15 квітня її ціна опустилася на 30-40% залежно від регіону продажу і продовжила падати й далі. Так, на Херсонщині молода капуста вже дешевша за торішню. Відзначимо, що ця тенденція торкнулася не лише капусти, але й інших ранніх овочів.

Не лише капуста

За перший тиждень травня плодово-овочевий індекс АПУ впав одразу на 20,6%, що стало найбільш різким зниженням за весь поточний рік. «Одразу три товари в плодоовочевому кошику за тиждень подешевшали у два і більше рази – це рання капуста, тепличні огірки і суниця садова (полуниця), що і зробило основний вплив на загальну вартість плодоовочевого кошика», – каже Тетяна Гетьман, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти». Зниження цін торкнулося також кабачка. Найстрімкіше падіння сталося в перший тиждень травня, коли овоч подешевшав на 70%. Ще у квітні кабачок від українського виробника та імпортний продукт були приблизно на одному ціновому рівні – 30 грн/кг, а до 6 травня ціна українського кабачка обвалилася до 7 грн/кг, повідомляє ІК «Інфоіндустрія». Надалі ціна не припинила знижуватися, щоправда, не такими стрімкими темпами. Причина тенденції – масовий вихід вітчизняного виробника. Відсутність зовнішніх ринків для збуту привела до посилення конкурентної боротьби за споживача. Тетяна Гетьман підкреслює, що плодово-овочевий кошик міг би дешевшати більш швидкими тепами, якби не цибуля і буряк, які у травні дорожчали.

Виняткова цибуля

Вартість цибулі минулого року була відносно високою. Крім того, ця культура має зовнішні ринки збуту – Ірак, Великобританію та Кіпр. Звичайно ж, фермери не обминули її своєю увагою і збільшили площі посівів. Проте зараз цибуля, на відміну від багатьох інших овочів, дорожчає, незважаючи на те що Україна почала скорочувати її експорт. За даними Державної фіскальної служби, у березні було експортовано 1,68 тис. тонн цибулі проти 4,58 тис. тонн у лютому. Чому так відбувається? По-перше, частка імпорту занадто мала в обсягах виробництва цибулі, щоб якось істотно впливати на ринок, – зовнішні ринки ще освоюються. За минулий рік експорт зріс на 42,9%, до 2,9 млн доларів. По-друге, технологія вирощування цибулі досить складна. Нелегко правильно спланувати збут готової продукції, враховуючи всі особливості зберігання і логістики цієї культури. Юрій Сологуб вважає, що професіонали свої обсяги виростять, а новачки можуть вийти у збитки. Тому зараз гравці ринку докладають максимум зусиль, щоб утримати динаміку цін.

Російський аспект

Після загострення відносин між Росією і Туреччиною частина овочів була перенаправлена турками з російського ринку на український. Це також викликало посилення цінової конкуренції між вітчизняними овочівниками та імпортерами. Проте зараз країни ведуть досить жваві переговори. Але навіть можливе повернення турецьких овочів на російський ринок зможе лише частково знизити конкурентну напругу на овочевому ринку і поліпшити становище українських виробників, вважає Оксана Король, експерт по сільському господарству ІК «Інфоіндустрія». «Внутрішній споживач збіднів. Втрата російського ринку для українських виробників овочів продовжує залишатися серйозною проблемою і підштовхує до активних пошуків нових ринків збуту», – робить вона висновок.

Продовжать «чисті»

Загроза надлишку овочів, що нависла над фермерами минулого року, частково здійснилася. У майбутньому асортимент овочів на столах українців буде формуватися під впливом європейських традицій. З’явиться більше салатів, зелені. Відзначимо, що капуста є популярним овочем лише в країнах пострадянського простору.

Проте у вересні може статися подія, яка повністю перекроїть ринок овочівників. 20 вересня набуде чинності Закон №1602-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів». Він встановлює основні гігієнічні вимоги до процесу виробництва сільськогосподарської продукції. «Більша частина малого і середнього виробництва в Україні у даний момент не відповідає цим вимогам», – відзначив Микола Гриценко, керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «АгроІнвест». За його даними, велика частина української сільгосппродукції виробляється малими і середніми підприємствами, на які припадає 98% урожаю картоплі та 70-80% урожаю овочів. Тобто підприємцям з агросектору вже зараз необхідно вивчити цей закон і готуватися, щоб відповідати йому.