UKRU

Бізнес-публікації

12 січня 2016

Рибний дисбаланс.
На фоні збільшення вилову риби в Україні суттєво знижується її споживання.


Україна має прекрасні ресурси для вирощування й вилову риби і сповна ними користується. Проте економічна криза внесла свої корективи, спричинивши скорочення споживання риби та рибних продуктів українцями.
«Споживач прагне економити, тому він став купувати рибу рідше й у менших кількостях. Водночас у складі покупки відбулося часткове заміщення більш дорогих видів риби дешевшими», – розповідає керівник відділу зв’язків з громадськістю і пресою мережі супермаркетів «АТБ» Ганна Лічман. Вона пояснює, що ця тенденція повною мірою стосується як мороженої риби, так і консервів чи рибних продуктів.

«Дана група товарів за підсумками 2015 року показує падіння продажів у межах 35-40%. Основною причиною цього став різкий стрибок цін (близько 30%). Влітку ціни трохи знизилися у зв’язку з більш стабільною ситуацією на валютному ринку, однак з 1 листопада знову почали підніматися (на 8-10%), що пов’язано з курсом долара», – пояснює керівник PR-відділу компанії «Український рітейл» (мережа магазинів «Брусничка») Яна Лєстєва.

Погоджується з колегою і Ганна Лічман, за словами якої саме зростання курсу долара стало головним фактором, що вплинув на ринок. «Жоден інший чинник так сильно не позначився, але через коливання курсу валют і падіння платоспроможності населення продажі риби знизилися приблизно на 50%», – ділиться вона своїми спостереженнями.

Така ситуація спостерігається, зокрема, багато в чому через те, що ринок складається переважно з імпортної продукції. За даними Держрибагентства, у 2014 році 82% спожитої в Україні риби склав імпорт. Деякі фахівці побоювалися, що цей показник взагалі досягне 95%.

Головна країна-імпортер риби – це Норвегія, звідки везуть передусім оселедець і скумбрію. Сардинові постачають з Канади, Норвегії, США, Аргентини та Іспанії. Минтай і лососеві – з Росії та Норвегії. Імпортна кілька – переважно балтійська. Делікатесні види риби поставляють Франція, Італія та Китай. Найбільшим оператором, що займається продажем і постачанням риби в Україні, є «Юніверсал Фіш Компані». Значними гравцями також є «Міжнародна група морепродуктів», «Українська східна рибна компанія», «Санта-Україна», «Аквафрост», «Айсберг-Фіш», «Кліон Груп», «Риф».

Варто зазначити, що падіння платоспроможного попиту через девальвацію гривні вдарило в першу чергу по імпортному сегменту, який у 2015 році скоротився на 40%. «Зараз настав ідеальний час для імпортозаміщення – насичення ринку свіжою, доступною українською рибою. Ми маємо хороший потенціал. Ми зможемо розводити не лише традиційні види риби, але й ті, що зараз імпортуються: дорада, сибас», – переконаний голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Зараз до найпопулярніших видів вітчизняної продукції відносяться короп, щука, кілька, пеленгас. Найбільш популярною морською рибою, яку виловлюють в Україні, за підсумками 8 місяців 2015 року стала скумбрія – 15,5% від загальної кількості риби, на бичка припадає 13,3%, на тюльку – 8,4%, на криль – 10,1%. Лідери серед річкових риб – короп (10,6%), товстолоб (13,6%) і карась (5,1%).

За офіційними статистичними показниками, у водоймах України вилов водних біоресурсів за 9 місяців 2015 року збільшився на 15,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та склав 34,7 тис. тонн. Основним чинником такого зростання стало збільшення на 42,9% вилову у Азово-Чорноморському басейні (20,6 тис. т) за рахунок збільшення обсягів вилову більше ніж у 30 разів хамси азовської, майже на 60% – чорноморських хамси та оселедця, тюльки, пузанка, на 14% – бичка, у 4 рази – глоси (камбалові) та на 84% – рапанів.

Однак у внутрішніх водоймах вилов знизився на 9,2% – з 15 486 до 14 067 тонн. Динаміка росту промислового лову у внутрішніх водоймах становить 3%: з 7814 тонн у 2014 році до 8060 тонн у 2015-му. Разом з тим досягнуто збільшення вилову за такими видами прісноводної риби, як сом – на 75%, судак звичайний – на 36%, короп, сазан – на 11%, рослиноїдні (товстолоб) – на 14%, лящ – на 8%, карась срібний – на 22%.

Серед найпотужніших підприємств, що займаються риборозведенням в Україні, – ПАТ «Черкасирибгосп», яке є найбільшим за площею та найпотужнішим рибгосподарством країни. У 2014 році тут виростили 1681,3 тонни риби, з яких 582,1 тонни коропа, 1027,7 тонни рослиноїдних, 66,9 тонни інших видів (щука, сом, веслоніс, осетр, стерлядь).

У ПАТ «Чернігіврибгосп» у 2014 році виростили 585,5 тонни риби, зокрема 258,3 тонни коропа, 127,7 – рослиноїдних та 182,7 тонни інших видів (щука, стерлядь, осетр, сом, веслоніс). Саме чернігівське підприємство вважається одним з найбільш прогресивних в Україні, адже тут намагаються впроваджувати інновації та нові підходи до розведення риби, наприклад, закуповують корми, цікавляться можливістю виходу на закордонні ринки.

У «Сумирибгоспі» в 2014-му було вирощено 460 тонн риби (392 тонни коропа і 365 тонн товстолоба), у «Вінницярибгоспі» – 827 тонн риби (224,1 тонни коропа та 603 тонни рослиноїдних), на Чернівецькому рибокомбінаті – 244,6 тонни риби (75,5 тонни коропа, 135,9 тонни рослиноїдних та 33,2 тонни іншої риби).

У карпатському регіоні вирощують дещо інші види риби. Наприклад, на підприємстві ТОВ «Більшівці-риба», розташованому в Івано-Франківській області, у 2014 році було вирощено 352 тонни коропа та 32,6 тонни річкової та озерної форелі. На Закарпатському комбінаті з 281 тонни риби, вирощеної за 2014 рік, 166,9 тонни склав короп, 76 тонн – рослиноїдні та 19,1 тонни – форель.

До основних риболовецьких регіонів України відноситься Азово-Чорноморський басейн, де у 2014 році було виловлено 22 181 тис. тонн риби. Зокрема, у Запорізькій області – 16 129 тис. тонн, в Одеській – 3342 тонни, у Миколаївській – 1484 тонни. Вилов у внутрішніх водоймах за 2014 рік припав передусім на Черкаську (6256 тонн), Одеську (5552 тонни) та Вінницьку (2340 тонн) області. Загальний вилов риби у внутрішніх водоймах по Україні в 2014 році склав 39 612 тис. тонн.

Через анексію Криму Україна втратила близько 63% вилову. У 2013 році обсяг вилову з урахуванням Криму складав близько 225 тис. тонн, а у 2014-му (без Криму) – 91,252 тис. тонн.

Обсяг випуску товарно-харчової рибної продукції у 2014 році склав 35,9 тис. тонн. Загальна вартість риби, виловленої українськими підприємствами (в оптових цінах), у 2014 році сягнула 730 385 грн проти 526 813 грн у 2013-му.

Якщо казати про експорт, то за січень-серпень 2015 року цей показник, що стосується риби, рибопродукції та інших водних біоресурсів, зменшився на 80% у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, що перш за все пов’язано з передачею в оренду суден, вилов з яких був направлений на експорт, та забороною на ввезення рибних консервів до Росії. У свою чергу, у 2014 році експорт теж зазнав скорочення на 23% у порівнянні з 2013 роком і склав 39,6 тис. тонн на загальну суму $48,6 млн, тоді як у 2013-му він дорівнював 51,4 тис. тонн на загальну суму $65,1 млн. Падіння експортних показників пов’язане з втратою майже єдиного зовнішнього ринку збуту, адже 80-85% всього експорту риби, рибопродукції та інших водних біоресурсів Україна постачала до Російської Федерації. 29 липня 2014 року РФ ввела заборону на ввезення рибних консервів, 75% яких постачалося з України. Окрім того, рибна галузь України постійно зіштовхується з такими проблемами, як зарегульованість. На сьогодні, як повідомляє Держрибагентство, посилаючись на експертів, через складний процес видачі квот близько 80% ринку перебуває в тіні.

Щоправда, протягом останніх місяців Держрибагентство намагається змінити ситуацію. Зокрема, спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України воно розробило Концепцію реформування рибного господарства. Її ключовий напрям – це «Ефективний нагляд та контроль», що передбачає скорочення штату державних наглядачів і підвищення ефективності їхньої роботи. Законодавчі ініціативи відомства пропонують скоротити кількість дозвільних документів до 70% з метою підвищення інвестиційної привабливості галузі, а також створення якісно нових стандартів роботи органів рибоохорони.

Чи допоможуть ці заходи відновити показники ринку риби, поки що говорити зарано. За даними Державного агентства рибного господарства України, роздрібний товарооборот торгових мереж з продажу риби і морепродуктів (без урахування продажів на ринках) у 2014 році склав 4,8 млрд грн. Падіння ринку на третину означає, що рік завершиться з прогнозним показником близько 3 млрд грн, тобто у грошовому вираженні ринок зменшиться приблизно на 1,5 млрд грн.

Наступного року, на думку експертів, цьогорічні тенденції щодо цін та обсягів споживання риби лише посиляться. Зокрема, як впевнені спеціалісти «Бруснички», у 2016 році відбудеться черговий перерозподіл структури продажів усередині групи. Йдеться про те, що люди продовжать купувати продукцію більш низького цінового сегменту. Зростання ціни буде спостерігатися щонайменше до весни 2016 року, що спричинить падіння обсягів ринку ще на 10-15% по відношенню до минулого періоду.

Водночас в «АТБ» очікують підвищення попиту на рибу ближче до кінця року, оскільки це традиційно для даної пори, адже люди готуються до свят і готові витратити на їжу дещо більше, ніж зазвичай. «У наших фахівців є очікування, що на ринку можуть статися позитивні зміни за рахунок його наповнення рибою з українських водоймищ, хоча поки що цього ще не відбулося», – зазначає Ганна Лічман.

Експорт риби й рибних продуктів за січень-серпень 2015 року

Вид риби Кількість, тонн Вартість, $ %, від усього
УСЬОГО 6383,6 11 181,3 100
Риба свіжа або охолоджена: 2462,3 2103,3 38,6
       Сардини, сардинела 728,1 364,0 11,4
       Скумбрiя 1698,8 1698,8 26,6
       Прісноводна риба 29,8 15,8 0,5
Риба морожена, крім рибного філе та іншого м’яса риб товарної позиції 0304 142,0 171,8 2,2
Інша 138,9 154,5 2,2
Філе рибне та інше м’ясо риб (включаючи фарш), свіже, охолоджене або морожене: 998,9 4377,5 15,6
       Сайди 290,8 1068,5 4,6
       Лосося дунайського 42,9 357,3 0,7
       Судака 652,3 2892,6 10,2
Риба сушена, солона або в розсолі, риба гарячого або холодного копчення, рибні борошно, порошок та гранули, придатні для харчування 110,1 567,8 1,7
Інша 72,4 223,3 1,1
Ракоподібні в панцирі або без панцира, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі, копчені ракоподібні, в панцирі або без панцира, гарячого або холодного копчення, ракоподібні в панцирі, варені у воді або на парі, охолоджені 130,7 650,1 2,0
Криль антарктичний 124,8 624,0 2,0
Молюски в мушлі або без мушлі, живі, свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі, копчені молюски в мушлі або без мушлі, гарячого або холодного копчення, борошно, порошок та гранули з молюсків, придатні для харчування 261,5 280,6 4,1
Равлики, крім морських 260,1 266,4 4,1
Готова або консервована риба, ікра осетрових (чорна ікра) та ікра інших риб: 2262,4 2878,8 35,4
       Сардини, сардинела, кілька або шпроти 1996,4 1783,7 31,3
Готові або консервовані ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні 15,6 151,3 0,2
Каракатиці та кальмари 14,2 136,9 0,2

Дані: Держрибагентство